Svoz kuchyňského BIO odpadu
Aktualita červen 2024 – POZOR! Platí pouze pro SLEZSKÉ PŘEDMĚSTÍ SEVER!
V oblasti Slezského předměstí sever byl v červnu 2024 zahájen projekt optimalizace svozu odpadů. Zavedením projektu reagujeme na výsledky průběžných analýz obsahu černých kontejnerů pro ukládání směsného komunálního odpadu, z nichž je patrné, že až 2/3 odpadu jsou materiály vhodné k recyklaci či materiálovému využití. Projekt spočívá zejména v rozšíření sítě kontejnerů pro ukládání využitelných odpadů, včetně nádob pro ukládání kuchyňského odpadu. Více informací o pilotním projektu naleznete zde (https://www.mariuspedersen.cz/cs/sluzby-ve-vasem-meste/hradecke-sluzby-a-s/optimalizace-slezske-predmesti-sever/)
V rámci projektu budou také ve zkušebním režimu aplikovány změny, pomocí kterých chceme docílit navýšení množství sebraného bioodpadu z kuchyní, a zjednodušení systému pro občany.
Ke změnám jsme se rozhodli přistoupit na základě sběru dat a praktických poznatků po 18 měsících od zavedení sběru tohoto druhu odpadu.
Během roku 2023 bylo z nádob na bioodpad z kuchyní sebráno na celém území města cca 300 tun odpadu. Potenciál produkce tohoto druhu odpadu je však výrazně vyšší – dle analýz se může jednat až od 4 000 tun za rok.
O jaké změny se jedná?
· V oblasti Slezského předměstí sever budou pomocí rozšíření sítě nádob výrazně sníženy docházkové vzdálenosti. Hnědá nádoba pro sběr kuchyňského odpadu nyní bude občanům k dispozici na každém separačním stání.
· Bude provedena změna označení – použijeme nové hnědozelené polepy s novým popisem.
· Umožníme ukládání odpadu do nádoby v biologicky rozložitelných, tedy kompostovatelných, sáčcích. Odpad je samozřejmě možné do nádoby ukládat i nadále bez obalu.
· Zlepšíme čistotu a vzhled nádob – čištění a hygienizaci budeme dle klimatických podmínek provádět až 2x měsíčně.
· Nově do nádob NEVHAZUJTE živočišné zbytky (zejména maso, kůže, kosti, apod.). V rámci pilotního projektu budeme testovat změnu ve zpracování a následném využití odpadu.
Jedná se o pilotní projekt v období červen – prosinec 2024, jehož výsledky budou vyhodnoceny a následně využity pro optimalizaci systému na celém území města. Do případného zavedení plošných změn bude systém sběru kuchyňského odpadu na území Hradce Králové probíhat bez změny stávajícím způsobem.
Od prosince 2022 je občanům Hradce Králové k dispozici nová služba v rámci systému odpadového hospodářství města – svoz tzv. gastroodpadu, neboli odpadu z kuchyní.
Jedná se zejména o zbytky z přípravy pokrmů rostlinného i živočišného původu, zbytky jídel a potraviny nevhodné ke spotřebě či zpracování, např. z důvodu prošlého data spotřeby.
Cílem odděleného sběru kuchyňského odpadu z domácností je snížení množství směsného komunálního odpadu z produkce města. Kuchyňský odpad je v současnosti ukládán právě do černých nádob a kontejnerů pro ukládání směsného komunálního odpadu, který je následně většinou skládkován.
Na základě opakovaných rozborů složení směsný komunálního odpadu od občanů města bylo zjištěno, že biologicky rozložitelné odpady tvoří cca 35% obsahu černých popelnic a kontejnerů. V podmínkách Hradce Králové, kdy produkce směsného komunálního odpadu od občanů činila v roce 2021 cca 16 tis. tun, se tedy jedná o cca 5 tis. tun využitelného odpadu, který je v současné době bez užitku odstraněn.
Snížení množství skládkovaných komunálních odpadů je nezbytné z důvodu nařízení vyplývajících z nového zákona č. 541/2020 Sb. o odpadech platného od ledna 2021.
Sběr a svoz biologicky rozložitelného odpadů z kuchyní si měli možnost vyzkoušet obyvatelé oblasti ul. Rybova a Antonína Petrofa v rámci pilotního projektu, který probíhal od října 2021 do března 2022.
V rámci pilotního projektu bylo sledováno množství a kvalita odpadu a její vliv na technologie zpracovatelského zařízení – bioplynové stanice. Vzhledem k enormnímu podílu biologicky nerozložitelných obalů (plastů, papíru, skla, kovů), které mohou způsobit poškození technologie, je nutné sbírat kuchyňský odpad na veřejných stanovištích pouze bez jakýchkoli obalů.
Na základě vyhodnocení výsledků pilotního projektu byl vedení města předložen návrh na zavedení plošného sběru kuchyňského odpadu z domácností, jehož cílem je snížení množství skládkovaných odpadů od občanů.
Kde budou veřejné nádoby rozmístěny a jak bude svoz fungovat?
Na stanovištích separace na území města bude rozmístěno 205 speciálních nádob o objemu 240 litrů, a to v sídlištní zástavbě i v zástavbě rodinných domů.
Nádoby budou umístěny na stávajících stanovištích separačních kontejnerů pro ukládání skla na celém území města takovým způsobem, aby byla zajištěna pohodlná docházková vzdálenost obyvatel bytových i rodinných domů.
Nádoby budou opatřeny těsněním pod víkem a pákovým mechanismem pro uzavření víka pro minimalizaci zápachu a výskytu škůdců.
Město společně s Hradeckými službami plánuje tuto službu podpořit zajištěním menších nádob na gastroodpad do domácností.
Svoz odpadu bude s ohledem na klimatické podmínky prováděn v četnosti 2x týdně v období květen – září a 1x týdně v období říjen – duben.
Nádoby budou přehledně označeny výrazným polepem s informacemi pro občany.
Nádoby budou volně přístupné, nebudou tedy opatřeny žádným zamykacím mechanismem.
Sběr kuchyňského odpadu na veřejných stanovištích v oblastech zástavby rodinných domů neovlivní stávající systém sběru a svozu biologicky rozložitelného rostlinného odpadu z údržby zeleně – tento odpad bude nadále svážen stávajícím způsobem dům od domu.
Přehled stanovišt naleznete zde -> Přehled stanovišť gastro odpad
Jaký odpad do nových nádob patří?
Do nových nádob na kuchyňský odpad mohou být ukládány veškeré zbytky rostlinného a živočišného původu z kuchyní, tedy zejména zbytky jídel rostlinného původu, slupky a zbytky ovoce a zeleniny, kávový a čajový odpad, zbytky obilovin, vaječné skořápky, košťály a celé rostliny, zbytky jídel živočišného původu (maso, mléčné výrobky, vejce, tuky), zbytky pokrmů a potravin nevhodných ke spotřebě a potraviny s prošlou lhůtou spotřeby.
Z důvodu zachování čistoty materiálu s ohledem na jeho další zpracování je zakázáno do nádob ukládat odpady v jakýchkoliv obalech. Na většině stanovišť, kde budou umístěny nádoby pro ukládání kuchyňského odpadu, se zároveň nacházejí kontejnery pro další odděleně soustřeďované odpady (sklo, papír, plast, kov), prázdný obal od potravin nevhodných ke spotřebě tedy lze po uložení obsahu do nádoby na gastroodpad uložit do příslušné nádoby dle druhu materiálu, ze kterého je obal vyroben (sklo, plast, papír, kov).
Prosíme občany města, aby předcházeli vzniku odpadů a odpady, které ve své domácnosti vyprodukují důsledně třídili a pomohli tak chránit životní prostředí v souladu s legislativou.
Děkujeme za spolupráci.
Tipy, jak předcházet plýtvání potravinami
Nikoho nechceme navádět k plýtvání potravinami. Právě naopak, naším dlouhodobým cílem je snižovat celkovou produkci odpadů, zejména těch nevyužitelných.
Víte, že až 1/3 nakoupených potravin končí v odpadu? Dle výzkumu provedeného týmem z Mendelovy univerzity v Brně v rámci projektu „KUP, CO SNÍŠ“, vyhodí průměrná čtyřčlenná domácnost v městské zástavbě za rok cca 150 kg potravin v hodnotě desítek tisíc Kč! Z projektu jsme si vypůjčili tipy na to, jak neplýtvat potravinami, snížit produkci odpadu a ušetřit zajímavou finanční částku:
- Před každým nákupem je důležité si jej správně naplánovat. Dobré je mít představu o tom, co chcete připravovat k jídlu, a podle toho si napsat seznam potřebných surovin, které nenajdete doma ve spižírně nebo lednici.
- Až na nákup vyrazíte, snažte se nechodit do obchodu hladoví. Hlad má totiž „velké oči“ a pak se stane, že toho často nakoupíte víc, než je potřeba.
- Důležité je také zachovat chladnou hlavu a nepodléhat marketingovým akcím přímo v obchodě. Množstevní slevy jsou zrádné a zboží navíc často končí v koši. Držte se svého nákupního seznamu!
- Chápeme, že času není nikdy dost, ale lepší je nakupovat častěji čerstvé potraviny než jednorázové mega nákupy.
- Nakoupené potraviny je potřeba správně skladovat, aby si jídlo udrželo svou kvalitu po delší dobu. Každá potravina vyžaduje individuální podmínky. Některé potraviny je vhodné uložit co nejdříve do lednice, jiné se hodí spíše do spíže (např. banány a rajčata). Víte, že lednice má několik teplotních zón? Nejnižších teplot dosahuje spodní část lednice, a proto je vhodná pro maso a ryby, prostřední část se nejlépe hodí pro mléčné výrobky. Úplně nahoře v ledničce je vyšší teplota, proto tam lze uložit např. uvařená jídla. Dvířka lednice, kde je teplota proměnlivá, jsou vhodná např. pro nápoje a vajíčka. Vždy uspořádejte potraviny podle doby spotřeby (vepředu, tzv. na očích, by měly být ty, které je třeba spotřebovat nejdříve).
- Pokud neodoláte lákadlu nákupu v akci a nakoupíte větší množství určité potraviny, je možné část zamrazit, zavařit nebo usušit, a pak sníst později.
- Snažte se vařit menší porce, aby zbytečně nevznikaly velké přebytky, které člověk není schopen sníst.
- Na rostlinné zbytky je vhodné založit kompostér, případně vermikompostér, který lze pořídit i do bytu.
- Ovadlou zeleninu a ovoce lze také spotřebovat například pomocí odšťavňovače nebo do vývaru.
Informace převzaty z www.kupcosnis.cz
Šetřete životní prostředí i své peníze a neplýtvejte potravinami. Pokud zbytky v kuchyni vzniknou, nevhazujte je do směsného odpadu, ale vytřiďte je, a uložte do speciální popelnice pro kuchyňský gastro odpad.